BARNVÄNLIGT

I Frostviken finns det mycket för barnfamiljen.

Visste du att Ronja Rövardotter har spelats in vid Gaustafallet?

Man kan höra rumpnissarnas tisslande och tasslande om man lyssnar och hör bortom vattenfallets dån ...


Det är lättillgängligt från vägen när man kör upp mot Stekenjokk, vindskydd med grillmöjligheter finns. Ha alltid kameran med, för oj vad vackert det är!


Vid Brakkåfallet har det spelats in en annan gammal klassiker för barn, nämligen dunderklumpen , här kan man höra Blomhåret sjunga sin vackra sång för gamla Brakkån...

Det är ännu mer lättillgängligt, för det ligger på vägen till Stora Blåsjön, 100 meter från vägen. Parkering vid vägen. Vill man kan man gå ett par hundra meter till och se flera vattenfall, och är man ännu hurtigare kan man gå upp på fjället och där finns ytterligare ett vackert vattenfall. Och är man tillräckligt svettig när man kommer upp, ja då badar man!


Jätten Jorm

När man står på trappen på Fjällgården och tittar ut över Jormbygden, då är det faktiskt ingen annan än Jätten Jorm som ligger och vilar där ovanför byn Jormvattnet. Dit kan man också gå om man har lite större barn, några kilometer att gå men fin gammal forväg en bra bit upp, sedan följer man bara den kryssade leden ända upp. Utsikten är om möjligt ännu vackrare, för härifrån kan du se Jormlien!


Ja sen kan man ju förstås göra annat än fantisera om sagofigurer...

...åka slalom eller snowboard kanske? Det finns fina backar i Stora Blåsjön.

Eller bara bob och pulka i backen nedanför Fjällgården, där brukar det byggas hopp för den modiga.

Om man vill åka på tur med sina längdskidor, då är Blåsjöfjället fantastiskt vackert och lättåkt. Vill man ha lite stigning och backar tar man och åker mot norska gränsen, vill man åka mindre kuperat, då håller man sig till den sida av vägen som är plattare. Man kan parkera bilen på en stor parkeringsficka med plats för många bilar.


Har man lite större barn som tycker om att vandra lite, så finns Glimmergruvan uppe på fjället ovanför Väktarmon. Där kan man leta efter "silver", allt som glimmar på marken är glimmer. Man kan leta efter den gamla gruvan, och upptäcka de fantastiska tjärnarna med turkosfärgat vatten. Ett utmärkt tillfälle att få med barnen i naturen, och samtidigt få njuta av en storslagen utsikt!

Det är en vandring på ca 4 km, rejält brant i början, men sedan planar det ut lite och man har blivit varm i kläderna och det går genast mycket lättare.
Ta med matsäck och var ute hela dagen!


Om man vill utforska underjorden finns ju Korallgrottan, guidade visningar med åldersgräns 10 år. För ett besök där bokar man via turistbyrån. Men så finns ju förstås den lilla fina grottan innanför gränsen på norsksidan, Marmorgrottan!

Dit går man själv, tar med ficklampa, fika och korv, grillar vid vindskyddet, finns t o m utedass. Ett perfekt utflyktsmål för de modiga barnen, och en vacker plats för den övriga familjen.


Eller så far man ut och fiskar med barnen... det finns tjärnar med lagom gångavstånd... eller så hyr man en båt och far ut på Jormsjön!


Tillbaka till första sidan!Jormlien 320 | 833 98 Gäddede | Telefon: 0672-201 90 | fjallgarden@telia.com